Yangın Tüpü Dolum Ve Bakımı
Yangın Tüplerinin Aylık Kontrolleri
Binalarda oluşturulan yangın söndürme ekiplerinde bulunan kişiler arasında yapılan görevlendirme ile bakım ve dolumu yapılarak uygun şekilde yerleştirilen tüplerin aylık olarak kontrol edilmesi ve kayıt oluşturulması gereklidir. Yapılan bu aylık kontroller ile tüplerin basınç göstergelerinin izlenmesi, herhangi bir deforme veya sızdırmanın tespiti ve önlem alınması mümkün olur. Ayrıca yangın tüpü uyarı işaretlemeleri, acil çıkış yönlendirme levhalarının kontrolü de aylık kontrol formunda bulunmalıdır.
Yangın Tüplerinin Yıllık Bakımları
Binadan sorumlu kişi tarafından yangın tüplerinin yılda bir kereden fazla ancak altı aydan az olmayacak sürede, yıllık periyodik bakımları için yetkili firma ile irtibatta olması gerekmektedir. Bu periyodik muayene bakımların, “TSE Hizmet Yeterlilik Belgesi” almış firmalar tarafından yapılması, bakım konusunda uygunluk için önemlidir.
Yangın Tüpü Kontrol ve Bakım Dosyası
Binalarda bulunan yangın tüplerinin her an kullanılabilecek şekilde hazır tutulabilmesi, gerektiği zamanlarda çalışır durumda olduğunun bilinmesi için yapılan kontrollerin kayıt altına alınması önemlidir. Sorumlular tarafından görev paylaşımı için “Yangın söndürme cihazları Kontrol ve Bakım Talimatı” hazırlanmalıdır. Ayrıca Yangın söndürme ekip başkanları tarafından aylık olarak yapılacak kontroller ve yıllık bakımlar da formlara işlenmelidir. Bunun için de “Yangın Söndürme Cihazı Kontrol ve Bakım Formu” kullanılabilir.
Yıllık olarak yapılan periyodik muayene bakımlar, 4 yılın sonunda tüpün tamamen boşaltılarak, yeniden dolum ve hidrostatik test uygulanması ile devam eder. 4 yılın sonunda gidecek olan yangın tüplerinin yapılacak bir tatbikat ile tamamen boşaltılması ve ardından dolum ve test için firmaya yönlendirilmesi de uygun bir faaliyet olabilir.
Yangın Tüpü Dolumu Nasıl Yapılır ?
Öncelikle yangın söndürme cihazları dolum ve bakım işlemleri için çok dikkatli olup standartlara uygun malzeme kullanmak gerekmektedir.
Doluma alınan yangın söndürme cihazı için ilk yapılacak iş , içerisinde bulunan itici gazın ( azot ) boşaltılmasını sağlamaktır.
Azot gazı boşaltıldıktan sonra cihazın vanası sökülüp cihazın içinde bulunan kimyevi madde vakum makinesi yardımıyla boşaltılır.Kimyevi madde çekildikten sonra gövde üzerinde bulunan üretim tarihi veya varsa test tarihine bakılır , gövde kullanım süresi dolmuş ise gövde hidrostatik teste tabi tutulur.Şayet gövde kullanım süresi geçmemiş , gövdesinde darbe ve korozyon yoksa dolum işlemlerine başlanır.
Cihazın içi boş vaziyette vakum makinasına konur ve toz vakum makinesı ile gövdenin içine boşaltılır.Bu işlemden sonra daha önce gövde üzerinden sökmüş olduğumuz vanamızın içi sökülerek temizlenir , contalar kontrol edilip yenileriyle değiştirildikten sonra manometrenin kontrolü yapılır.Bu işlemlerden sonra vana hazır hale gelir ve cihazın üstüne konup cihaz kapatılır.
Daha sonra cihaz mengeneye konup vanası iyice sıkılır , cihazı mengeneden çıkarmadan cihazı içine itici gaz olarak 18 bar azot gazı basılır.Azot basım işlerinden sonra cihazdaki basınç kaçaklarını görmek için cihaz su testine tabi tutulur varsa cihazda ki basınç kaçakları giderilir.
Su testinden sağlam çıkan yangın söndürme cihazının hortumu , pimi ve mühürü takılıp , daha sonra etiketleme işlemine geçilir , Cihaz etiketlerinde dolum tarihi , kontrol tarihi , son kullanma tarihi ve bu cihazlar hakkında genel bilgiler bulumalıdır.
Artık cihazımız kullanıma hazır hale gelmiştir.
Yangın tüpü Satış ve Dolum alanında profosyonel ekiplerimiz ile sizler için varız.
Toptan ve Parakende 6kg 9kg 12kg 25kg ve 50kg Çeşitli Ebatlarda ve Kg Çeşitleri ile Yangın Tüpleri Dolum & Yeni Cihaz Satışı ve fiyat İçin Bizi Arayınız
Henüz Yorum Yapılmadı.